
Het belang van een sterk wachtwoord
Wachtwoorden: we weten dat ze belangrijk zijn, maar we kiezen toch nog vaak voor iets simpels. Voer voor hackers! “Dit overkomt mij niet”, “het zal wel meevallen” of “ik heb er nu even geen tijd voor”; Welk excuus gebruik jij om steeds dezelfde wachtwoorden te gebruiken?
Drie op de vijf Nederlanders gebruiken hetzelfde wachtwoord voor meerdere online diensten. Een cadeautje voor een hacker. Zij gebruiken dat wachtwoord dan voor alles waar zij het nodig voor- of gewoonweg leuk vinden. En jij? Op jouw social media account(s) verschijnen ineens vreemde berichten, je mailbox wordt geblokkeerd of er worden spullen namens jou besteld & elders bezorgd (maar de rekening komt wél bij jou).
Wat kun je doen om dit risico te verkleinen?
Onze kwaliteitsbeheerder, Rolf van der Jagt, heeft een paar handige tips:
TIP 1: Check of je emailadres is gelekt
Misschien is je wachtwoord van een bepaalde dienst al uitgelekt. Als het bekend is, dan kun je dat eenvoudig checken op https://haveibeenpwned.com/. Niet gelekt? Mooi! Je kunt je emailadres ook achterlaten, zodat bij nieuwe uitgelekte informatie je een bericht ontvangt als je emailadres daar bij betrokken is.
TIP 2: Gebruik voor elke aparte dienst weer een ander sterk wachtwoord
Maar ja, die kun je natuurlijk niet allemaal gemakkelijk onthouden. Gebruik daarom een goede wachtwoordmanager, die dit alles voor jou onthoudt.
Op de volgende pagina staan enkele voorbeelden van goede wachtwoordhulpen: https://wachtwoordbewust.nl/wachtwoordhulpen/.
TIP 3: Maak een wachtwoord wat niet te raden is
-
- Gebruik een wachtwoord van minimaal 12 tekens,
- Stel nooit één enkel woord in als wachtwoord maar maak zinnen,
- Gebruik geen geboortedata, adressen of iets anders dat eenvoudig is te raden,
- Neem niet je gebruikersnaam, echte naam of bedrijfsnaam,
- Gebruik tekens uit de volgende vier categorieën: hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen,
- Geen Engels maar Nederlands, of een andere weinig gesproken taal zoals het Fries,
- Gebruik niets dat (sterk) lijkt op iets uit een woordenboek,
- Een zin KAN veiliger zijn, maar dat geldt niet voor iedere zin.
Uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor statistiek blijkt dat al 1,2 miljoen het afgelopen jaar slachtoffer waren van digitale criminaliteit. Zorg ervoor dat jij niet de volgende bent!
