Check je wachtwoorden!

Het belang van een sterk wachtwoord

In het teken van de cyber security maand besteden we extra aandacht aan cyberbeveiliging. Een van de meest essentiële, maar vaak verwaarloosde aspecten van online beveiliging, is het belang van een sterk wachtwoord. Of het nu gaat om je e-mails, sociale media-accounts, of zelfs je financiële gegevens: het hebben van een veilig wachtwoord is van vitaal belang in een tijd waarin cybercriminaliteit steeds geavanceerder wordt. Wist jij dat 2,2 miljoen Nederlands vorig jaar slachtoffer waren van digitale criminaliteit?

Waarom je geen risico’s wilt nemen

Drie op de vijf Nederlanders gebruiken hetzelfde wachtwoord voor meerdere online diensten. Een cadeautje voor een hacker. Zij gebruiken dat wachtwoord dan voor alles waar zij het nodig voor- of gewoonweg leuk vinden. En jij? Op jouw social media account(s) verschijnen ineens vreemde berichten, je mailbox wordt geblokkeerd of er worden spullen namens jou besteld & elders bezorgd (maar de rekening komt wél bij jou). Geen excuses meer zoals “dit overkomt mij niet” of “het zal wel meevallen”.  Het is tijd om jouw online veiligheid serieus te nemen. Onze expert Rolf van der Jagt heeft zes cruciale tips om jouw online veiligheid hackerproof te maken.

 

 

Wat kun je doen om dit risico te verkleinen? 

#1: Check of je emailadres is gelekt
Misschien is je wachtwoord van een bepaalde dienst al uitgelekt. Als het bekend is, kun je dat eenvoudig checkenop https://haveibeenpwned.com/. Niet gelekt? Mooi! Je kunt je e-mailadres ook achterlaten, zodat bij nieuwe uitgelekte informatie je een bericht ontvangt als je emailadres daar bij betrokken is.

 

#2: Kies voor elke dienst een ander wachtwoord en gebruik een wachtwoordmanager
Overal een ander wachtwoord gebruiken is een must. Maar die kun je natuurlijk niet allemaal onthouden. Gebruik daarom een goede wachtwoordmanager die alles voor jou onthoudt. De consumentenbond heeft een lijst met door hen geteste wachtwoordmanagers die je kunt raadplegen: https://www.consumentenbond.nl/veilig-internetten/test-wachtwoordmanagers

 

#3: Maak een wachtwoord wat niet te raden is

Maak jij gebruik van een wachtwoord manager? Dan geven deze tools vaak ook een suggestie voor sterke wachtwoorden. Je hoeft niks te bedenken én je kan het direct opslaan. Een win-win!

 

Ga jij zelf een wachtwoord bedenken? Houd dan rekening met onderstaande:

  • Gebruik een wachtwoord van minimaal 12 tekens,
  • Stel nooit één enkel woord in als wachtwoord maar maak zinnen,
  • Gebruik geen geboortedata, adressen of iets anders dat eenvoudig is te raden,
  • Neem niet je gebruikersnaam, echte naam of bedrijfsnaam,
  • Gebruik tekens uit de volgende vier categorieën: hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen,
  • Gebruik niets dat (sterk) lijkt op iets uit een woordenboek,
  • Een zin KAN veiliger zijn, maar dat geldt niet voor iedere zin.

 

#4: Activeer tweestapsverificatie (2FA) indien beschikbaar

Naast het instellen van sterke wachtwoorden is het verstandig om altijd een tweestapsverificatie in te schakelen voor alleonline accounts die deze optie bieden. Dit voegt een extra beveiligingslag toe door een eenmalige code te sturen naar je telefoon of een authenicator app van Google of Microsoft.

 

#5: Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie online

Vermijd het delen van gevoelige informatie, zoals je volledige geboortedatum, adres en andere persoonlijke details op sociale media of andere online platforms. Deze informatie kan gebruikt worden door hackers om je wachtwoorden te raden of te resetten.

 

#6: Controleer regelmatig je online accounts

Blijf regelmatig controleren op verdachte activiteiten in al je online accounts. Als je ongebruikelijke activiteiten opmerkt, zoals onbekende inlogpogingen, verander dan onmiddellijk je wachtwoord. Neem eventueel ook contact op met de supportafdeling van het betreffende platform.

 

Onthoud dat het versterken van je wachtwoorden een essentiële stap is in het veiligstellen van je digitale wereld. Door middel van deze tips kun je de beveiliging van je online accounts verder verbeteren en jezelf beter beschermen tegen digitale criminaliteit. Zo zorg jij ervoor dat je niet de volgende bent die gehackt wordt!

Andere artikelen

De nieuwe manieren security testing" alt="">

De nieuwe manier van security testing

De PTI Planning Suite beschikt over veel persoonsgevoelige informatie van klanten. Security is essentieel, dus zorgen wij voor een hackerproof beveiligingssysteem. Het risico dat een hacker bij onze data kan komen is in de afgelopen vijf jaar significant afgenomen. Hoe? Door te investeren in security trainingen en testing.

Peter PTI" alt="">

Wij stellen je voor aan: Peter, Applicatiebeheerder en Support coördinator

Als Applicatiebeheerder en Support coördinator is Peter dagelijks druk bezig met alles rondom onze supportafdeling. Van contact met klanten en gebruikers tot aan het overleggen met onze developers. Peter zorgt ervoor dat de vragen van onze klanten zo goed en snel mogelijk worden beantwoord. Een functie met veel variatie en uitdagingen die perfect bij hem past. Ook is hij druk bezig met het verbeteren van de huidige werkwijze en -processen van onze supportafdeling. Hoe dat eruitziet, vertelt hij graag.

Klantcommunicatie Envelop" alt="">

Bewoners meekrijgen in de energietransitie: PTI en GroeneWarmte optimaliseren de klantbeleving

De energietransitie heeft een enorme impact op onze hele maatschappij. Om in 2050 CO2-neutraal te kunnen zijn, moet er namelijk nog een hoop gebeuren in Nederland. Onze klant GroeneWarmte speelt een voorname rol in deze transitie. Wij zijn trots dat wij hen hierin ondersteunen. Zo dragen wij samen ons steentje bij aan deze duurzame toekomst!

Field Service Software" alt="">

De voordelen van digitale werkbonnen

Werkbonnen: een essentieel onderdeel voor bedrijven om hun werkzaamheden te organiseren, bij te houden en te documenteren, wat bijdraagt aan een betere service aan klanten en een efficiënter beheer van bedrijfsprocessen.Waar werkbonnen vroeger standaard op papier opgesteld en fysiek ondertekend werden, wordt er tegenwoordig voornamelijk gebruik gemaakt van digitale versies. Dit digitaliseringsproces brengt namelijk veel verschillende voordelen met zich mee, waardoor het begrijpelijk is dat bedrijven de overstap hiernaar hebben gemaakt. Wij vertellen je alles over de voordelen en waarom digitale werkbonnen een waardevolle toevoeging kunnen zijn voor jouw bedrijf.

Data" alt="">

Veilig dataverkeer: zo simpel kan het zijn (1/2)

Je hebt het ons al vaak horen zeggen. Onze Planning Suite zorgt voor een veilige data-uitwisseling. Maar wat bedoelen we daar nou precies mee? En hoe weten we zeker dat het echt wel zo veilig is? Die vragen krijgen we vaak, en dat begrijpen we. Want het is best ingewikkeld, en in de veiligheid kan en mag je geen concessies doen. Daarom leggen we het je graag uit.

Field Service Management" alt="">

Field Service Management optimaliseren? 5 tips

In de dynamische, steeds evoluerende wereld waar wij ons tegenwoordig in bevinden, is efficiëntie een sleutelwoord geworden voor succes. Bedrijven streven ernaar om hun werkzaamheden te stroomlijnen, terwijl ze de kwaliteit van hun dienstverlening waarborgen. Én in het beste geval zelfs verbeteren. Om dit te kunnen realiseren, zetten bedrijven Field Service Management (FSM) steeds vaker in als hulpmiddel.

Equans en Inter-On" alt="">

Efficiënt en duurzaam laden: PTI en Inter-on schouwen laadpalen voor Equans

We zijn trots om ons nieuwe project te introduceren: het duurzaam en efficiënt schouwen van laadpalen voor Equans.

Tune Up Juni" alt="">

De TUNE UP – Juni 2023

Bij PTI zijn we continu in beweging. Innovatie zit in ons DNA en we streven ernaar om ons platform iedere dag een beetje beter te maken. De TUNE UP is onze quarterly software update. Zo blijf jij altijd up-to-date en ontdek je in een oogopslag de belangrijkste nieuwe functies, optimalisaties en innovaties die onze technologie naar een hoger niveau tillen.

Heb je vragen?

Neem dan contact op met onze support afdeling!

Neem contact op