Waternet kiest voor Metering as a Service

Metering as a Service (MaaS) uitgelegd

Voor water- en energiebedrijven wordt het behouden van aparte teams voor fysieke meteropnames steeds lastiger en kostbaarder. Waternet bevond zich in een vergelijkbare situatie en zocht naar een totaaloplossing die zowel digitale als fysieke meteropnames omvatte.

 

Al ruim 30 jaar is PTI dé specialist binnen het nuts-domein als het gaat om meteropnames. Met Metering as a Service gaan we nog een stapje verder. Voor Waternet hebben we namelijk de welbekende meteropname-app (meteropname op afstand) uitgebreid met meteropname aan de deur.

De uitdaging

Bij waterbedrijven zijn nog bijna alle watermeters ouderwets analoog. Bij energiebedrijven gaat het anders; zo’n 85% van hun meters is al slim en leest automatisch op afstand uit. Het klassieke systeem van aparte teams voor fysieke meteropnames bij nutsbedrijven staat hierdoor onder druk. Het wordt steeds lastiger doordat adressen verder verspreid liggen, wat het proces compliceert én de kosten flink verhoogt. Een eigen team handhaven wordt daarom steeds minder aantrekkelijk. Ook Waternet kampt met deze uitdaging. Zij waren op zoek naar een totaaloplossing voor zowel digitale als fysieke meteropnames in één. En kwamen zo uit bij Metering as a Service van PTI.

 

 

De aanpak

Met onze handige meteropname-app halen we al jaren moeiteloos een groot percentage aan meterstanden binnen via diverse kanalen. Geautomatiseerde klantcommunicatie zorgt ervoor dat consumenten op de hoogte zijn. Zij worden per post, mail of sms gevraagd om hun meterstanden door te geven.

 

Met Metering as a Service gaan we nog een stapje verder. Als het niet lukt om de meterstanden op afstand te bemachtigen, sturen we automatisch een meteropnemer langs de deur. Ook dan ontvangen consumenten tijdig informatie en kunnen ze afspraken bevestigen of wijzigen. Op deze manier heeft Waternet het proces volledig ingeregeld en geautomatiseerd, van digitale tot fysieke meteropname.

 

 

De impact

Metering as a Service gaat verder dan enkel het optimaliseren van processen. Het resulteert niet alleen in kostenbesparingen, maar heeft ook directe invloed op de ervaring van de consument. Door consumenten gedurende het proces goed te informeren, zijn ze altijd up-to-date. Dit draagt niet alleen bij aan een soepel verloop van het proces, maar versterkt ook de relatie tussen nutsbedrijven en hun klanten. Met Metering as a Service zetten bedrijven zoals Waternet een slimme zet richting efficiëntie, kostenbesparing en klantvriendelijkheid in de wereld van meteropnames.

Zoek jij een totaaloplossing voor meteropname?

Ontdek de kracht van Metering as a Service. Met meer dan 30 jaar ervaring binnen het nuts-domein maken we het efficiënt, kostenbesparend en klantvriendelijk.

Meer weten