Het belang van een sterk wachtwoord
In het teken van de cyber security maand besteden we extra aandacht aan cyberbeveiliging. Een van de meest essentiële, maar vaak verwaarloosde aspecten van online beveiliging, is het belang van een sterk wachtwoord. Of het nu gaat om je e-mails, sociale media-accounts, of zelfs je financiële gegevens: het hebben van een veilig wachtwoord is van vitaal belang in een tijd waarin cybercriminaliteit steeds geavanceerder wordt. Wist jij dat 2,2 miljoen Nederlands vorig jaar slachtoffer waren van digitale criminaliteit?
Waarom je geen risico’s wilt nemen
Drie op de vijf Nederlanders gebruiken hetzelfde wachtwoord voor meerdere online diensten. Een cadeautje voor een hacker. Zij gebruiken dat wachtwoord dan voor alles waar zij het nodig voor- of gewoonweg leuk vinden. En jij? Op jouw social media account(s) verschijnen ineens vreemde berichten, je mailbox wordt geblokkeerd of er worden spullen namens jou besteld & elders bezorgd (maar de rekening komt wél bij jou). Geen excuses meer zoals “dit overkomt mij niet” of “het zal wel meevallen”. Het is tijd om jouw online veiligheid serieus te nemen. Onze expert Rolf van der Jagt heeft zes cruciale tips om jouw online veiligheid hackerproof te maken.
Wat kun je doen om dit risico te verkleinen?
#1: Check of je emailadres is gelekt
Misschien is je wachtwoord van een bepaalde dienst al uitgelekt. Als het bekend is, kun je dat eenvoudig checkenop https://haveibeenpwned.com/. Niet gelekt? Mooi! Je kunt je e-mailadres ook achterlaten, zodat bij nieuwe uitgelekte informatie je een bericht ontvangt als je emailadres daar bij betrokken is.
#2: Kies voor elke dienst een ander wachtwoord en gebruik een wachtwoordmanager
Overal een ander wachtwoord gebruiken is een must. Maar die kun je natuurlijk niet allemaal onthouden. Gebruik daarom een goede wachtwoordmanager die alles voor jou onthoudt. De consumentenbond heeft een lijst met door hen geteste wachtwoordmanagers die je kunt raadplegen: https://www.consumentenbond.nl/veilig-internetten/test-wachtwoordmanagers
#3: Maak een wachtwoord wat niet te raden is
Maak jij gebruik van een wachtwoord manager? Dan geven deze tools vaak ook een suggestie voor sterke wachtwoorden. Je hoeft niks te bedenken én je kan het direct opslaan. Een win-win!
Ga jij zelf een wachtwoord bedenken? Houd dan rekening met onderstaande:
-
- Gebruik een wachtwoord van minimaal 12 tekens,
- Stel nooit één enkel woord in als wachtwoord maar maak zinnen,
- Gebruik geen geboortedata, adressen of iets anders dat eenvoudig is te raden,
- Neem niet je gebruikersnaam, echte naam of bedrijfsnaam,
- Gebruik tekens uit de volgende vier categorieën: hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen,
- Gebruik niets dat (sterk) lijkt op iets uit een woordenboek,
- Een zin KAN veiliger zijn, maar dat geldt niet voor iedere zin.
#4: Activeer tweestapsverificatie (2FA) indien beschikbaar
Naast het instellen van sterke wachtwoorden is het verstandig om altijd een tweestapsverificatie in te schakelen voor alleonline accounts die deze optie bieden. Dit voegt een extra beveiligingslag toe door een eenmalige code te sturen naar je telefoon of een authenicator app van Google of Microsoft.
#5: Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie online
Vermijd het delen van gevoelige informatie, zoals je volledige geboortedatum, adres en andere persoonlijke details op sociale media of andere online platforms. Deze informatie kan gebruikt worden door hackers om je wachtwoorden te raden of te resetten.
#6: Controleer regelmatig je online accounts
Blijf regelmatig controleren op verdachte activiteiten in al je online accounts. Als je ongebruikelijke activiteiten opmerkt, zoals onbekende inlogpogingen, verander dan onmiddellijk je wachtwoord. Neem eventueel ook contact op met de supportafdeling van het betreffende platform.
Onthoud dat het versterken van je wachtwoorden een essentiële stap is in het veiligstellen van je digitale wereld. Door middel van deze tips kun je de beveiliging van je online accounts verder verbeteren en jezelf beter beschermen tegen digitale criminaliteit. Zo zorg jij ervoor dat je niet de volgende bent die gehackt wordt!