2,5 miljoen slimme meters vervangen vóór 2029

Netbeheerders staan voor een uitdaging

De Nederlandse energiemarkt staat voor een grote uitdaging: de vervanging van miljoenen slimme meters. Dit komt door het uitfaseren van de netwerken waar deze meters mee communiceren. Dat heeft directe gevolgen voor het energiebeheer in Nederland. Wij begrijpen de urgentie en complexiteit van dit probleem en hebben dé oplossing: onze PTI Planning Suite. Geavanceerde field service software die het proces van meterwissels stroomlijnt en optimaliseert.

Efficiënt en slim meterwissels plannen en uitvoeren

Het probleem is tweeledig. Allereerst worden veel slimme meters momenteel gevoed door een GPRS-verbinding via verouderde gsm-netwerken, die tegen 2029 zullen verdwijnen. Dit dwingt netbeheerders om vóór die tijd maar liefst 2,5 miljoen meters te vervangen. De kosten hiervan lopen in de tientallen miljoenen euro’s, een aanzienlijke last voor de energiebedrijven.

 

Daarnaast worden de nieuwe slimme meters momenteel geïnstalleerd met 4G-communicatiemogelijkheden. Echter, zoals we hebben gezien met het GPRS-netwerk, zijn ook 4G-netwerken niet onbeperkt houdbaar. Dit betekent dat over tien tot vijftien jaar opnieuw een grootschalige vervanging nodig kan zijn.

 

PTI heeft in de afgelopen 30 jaar al miljoenen meterwissels gefaciliteerd in Nederland en België. Met onze PTI Planning Suite kunnen netbeheerders de meterwissels slim plannen. Door middel van geavanceerde planning en efficiënte inzet van resources kunnen netbeheerders hun meterwisseloperaties optimaliseren en de kosten minimaliseren.

 

Het belang van slimme meters in de energietransitie kan niet worden onderschat. Naast het nauwkeurig registreren van energieverbruik, fungeren ze als cruciale instrumenten voor netbeheerders om het elektriciteitsnet stabiel te houden, met name in een tijdperk van toenemende duurzame energiebronnen. Met onze PTI Planning Suite helpen we netbeheerders om deze overgang soepel te laten verlopen, terwijl ze kosten besparen en de efficiëntie verhogen.

Benieuwd hoe wij jouw meterwissels kunnen faciliteren?

We hebben al miljoenen meterwissels gefaciliteerd in Nederland en België. Met onze expertise maken we jouw proces efficiënt en simpel. Onze experts staan voor je klaar.

Neem contact op